ဤဘေလာ့စာမ်က္ႏွာသို႔ေရာက္လာသူမိတ္ေဆြမ်ားအားလံုးကိုယ္ေရာ၊စိတ္ပါရႊင္လန္းခ်မ္းေျမ့ၾကပါေစခင္ဗ်

Monday, 21 August 2017

ခဝဲသီး၏ က်န္းမာေရးအက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား

ခဝဲသီး၏ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးမ်ား ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ကေလးေတြက စားလို႔ အရသာမရွိဆံုး ဟင္းသီးဟင္းရြက္ပဲလို႔ ေျပာေလ့ရွိတဲ့ အသီးက ခဝဲသီးပါ။ ခဝဲသီးရဲ႕ အရသာက အလြန္မေကာင္းဘူး ဆိုေပမယ့္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြကိုေတာ့ အမ်ားႀကီး ေပးႏိုင္ပါတယ္။ (၁) အာဟာရဓာတ္ အစံုအလင္ေပးပါတယ္ ခဝဲသီးမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္စီ၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ဇင့္(သြပ္)ဓာတ္၊ သိုင္ယာမင္ဓာတ္၊ သံဓာတ္နဲ႔ မဂၢနီဆီယမ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္မႈမ်ားၿပီး အဆီနဲ႔ ကယ္လိုရီ ပါဝင္မႈ နည္းပါတယ္။ (၂) ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ျပည့္ဝဆီနဲ႔ ကိုလက္စထေရာ ပါဝင္မႈနည္းၿပီး အမွ်င္ဓာတ္မ်ားမ်ား ပါဝင္တာေၾကာင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ အျမန္ ေလ်ာ့က်လိုသူေတြအတြက္ သင့္ေတာ္တဲ့ အစားအစာပါ။ ခဝဲသီးမွာ ေရဓာတ္ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့ အစာျဖစ္ကာ ကယ္လိုရီမ်ားတဲ့ တျခားအစာေတြကို ေလွ်ာ့စားျဖစ္ေစပါတယ္။ (၃) အသားဝါျဖစ္ႏႈန္းကို သက္သာေစပါတယ္။ ခဝဲသီးအရည္ကို အသားဝါ ျဖစ္ေနသူေတြက သဘာဝအိမ္သံုးအစာ တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ သံုးၾကပါတယ္။ ခဝဲသီးကို အရည္ညႇစ္ၿပီး သန္႔စင္တဲ့ ပိတ္စတစ္စနဲ႔ စစ္ယူၿပီး ေသာက္ေလ့ရွိၾကပါတယ္။ ဆရာဝန္နဲ႔ တုိင္ပင္ၿပီးမွ ေသာက္ပါ။ (၄) ေသြးသန္႔ေစပါတယ္။ ခဝဲသီးမွာ ေသြးေတြကို သန္႔စင္ေစတဲ့ အစြမ္းရွိတာေၾကာင့္ အရက္ေၾကာင့္ အဆိပ္ျဖစ္မႈကေန အသည္းကို ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ (၅) ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ခဝဲသီးမွာ အင္ဆူလင္နဲ႔ တူတဲ့ ပက္တိုက္ေတြျဖစ္တဲ့ alkaloids နဲ႔ charantinတို႔ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အင္ဆူလင္အဆင့္ကို ေျပာင္းလဲေစတာမ်ဳိး မရွိဘဲ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္နဲ႔ ဆီးထဲက သၾကားဓာတ္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ (၆) အစာအိမ္အတြက္ ေကာင္းပါတယ္။ ခဝဲသီးမွာပါတဲ့ Cellulose ေတြက ဝမ္းခ်ဳပ္တာမ်ဳိး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးၿပီး လိပ္ေခါင္း ကုသေရးမွာ ပါဝင္ ကူညီေပးေနပါတယ္။ (၇) အသားအေရကို က်န္းမာလွပေစပါတယ္။ ခဝဲသီးကို အေျခာက္ခံထားၿပီး ေရျမႇဳပ္အျဖစ္ အသံုးျပဳကာ ေရခ်ဳိးတဲ့အခါ ေၾကးခၽြတ္ပစၥည္းအေနနဲ႔ ပြတ္တိုက္ေပးပါ။ ခဝဲသီးေျခာက္ ေရျမႇဳပ္ဟာ အေရျပားေပၚက ဆဲလ္ေသေတြကို ကြာက်ေစတာေၾကာင့္ အသားအေရကို ေခ်ာေမြ႕ေစၿပီး ႏူးညံ့ ေတာက္ေျပာင္ေစပါတယ္။ အေရျပားကို က်န္းမာေအာင္နဲ႔ ပိုမိုဝင္းပလာေအာင္ လႈံ႔ေဆာ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ခဝဲသီးရဲ႕ ေသြးသန္႔စင္ေစတဲ့ အာနိသင္ေၾကာင့္ ဝက္ၿခံနဲ႔ အဖုအပိမ့္ေတြကို ကင္းေစကာ ခႏၶာကိုယ္ အနံ႔ဆိုးေတြ ကင္းေစပါတယ္။ ခဝဲသီး ေရျမႇဳပ္ကို စနစ္တက် သန္႔စင္မႈ မလုပ္ရင္ မႈိေတြ ေပါက္ႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရခ်ဳိးၿပီးတိုင္း ခဝဲသီးေရျမႇဳပ္မွာ ကပ္က်န္ေနတဲ့ ဆပ္ျပာနဲ႔ ေရေတြကို သန္႔စင္သြားေအာင္ ခါခ်ၿပီး ေလသလပ္ခံကာ ေျခာက္ေအာင္ ထားရပါမယ္။ (၈) ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းမြန္ေစပါတယ္။ ခဝဲသီးေဖ်ာ္ရည္ တစ္ဖန္ခြက္ကို တျခား ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြနဲ႔ ေရာၿပီး နံနက္ေစာေစာမွာ ေသာက္ေပးရင္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားစနစ္ကို ေကာင္းေစၿပီး တျခားေရာဂါပိုးေတြကို တြန္းလွန္ႏိုင္စြမ္း ရွိေစပါတယ္။ Good Health

No comments:

Post a Comment